ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ CALLINICO ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Γηγενείς Ποικιλίες

Οι παρακάτω είναι οικιλίες που χρησιμοποιούμε στους ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες για την παραγωγή κρασιών.

Γουστουλίδι

Λευκή πρώιμη ποικιλία πλούσια σε σάκχαρα με χαρακτηριστικό άρωμα και ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Ρομπόλα

Συγγενής ποικιλία με την κεφαλλονίτικη ρομπόλα - αλλά με διαφορετική οξύτητα και δυνατότερη επίγευση - η Ρομπόλα Ζακύνθου τραβάει το ενδιαφέρον λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Συνήθως προέρχεται από τα ορεινά αμπέλια της βορειοδυτικής Ζακύνθου.

Παύλος

Τοπική ποικιλία από αρχαιοτάτων χρόνων, με φρουτώδη αρώματα και πιπεράτη γεύση που δίνει σώμα σε συνδυασμό με άλλες τοπικές ποικιλίες.

Αυγουστιάτης

Σπάνια ποικιλία με βαθύ ζωηρό σκούρο κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μεσογειακών βοτάνων, που ωριμάζει συνήθως σε βαρέλι.

Μοσχάτο

Προέρχεται από ημιορεινούς ξερικούς αμπελώνες τις Ζάκυνθου. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», θυμίζοντας την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι, που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο διακριτικής έκφρασης του Μοσχάτου χαρακτήρα.

Ξεχασμένες Ποικιλίες

Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες που κατά κόρον ευδοκιμούν στην Ζάκυνθο, κάνουμε μια προσπάθεια σε συνεργασία με τοπικούς μικρούς παραγωγούς αλλά και οινοποιεία να αναβιώσουμε και κάποιες ξεχασμένες (σχεδόν εξαφανισμένες) ποικιλίες, με σκοπό την αναβίωση παλιών παραδοσιακών γεύσεων και αρωμάτων με προέλευση Ζάκυνθου. Οι ποικιλίες αυτές είναι η Μακρυποδιά και το Μαυρομπούμπουκο